Dieta i zdrowie jelit: Jak dbać o mikrobiom?

Jak dbać o jelita?

Nie od dzisiaj wiadomo, że jelita są dla człowieka drugim mózgiem. O ile często dbamy o „komputer pokładowy”, stosując specjalne diety, o tyle zapominamy, o wsparciu jelit. Jak je nakarmić, aby organizm funkcjonował prawidłowo i był zdrowy?

Najważniejsze informacje znajdziesz w poniższym artykule. Jeśli jednak zależy Ci na dostosowaniu diety do potrzeb Twojego organizmu, to z pomocą przychodzi dietetyk Bytom. Spersonalizowany jadłospis pomoże uporać się z problemami żołądkowymi, wzmocni odporność i zapewni lepsze samopoczucie. Żyj zdrowo!

Funkcje mikrobioty

Środowisko jelitowe jest bogate w mikroorganizmy, które stanowią mikrobiotę jelitową. Jeden gram treści jelitowej zawiera ok. 10 bilionów komórek bakteryjnych, które pochodzą z przewodu pokarmowego. Najliczniejsze grupy bakterii stanowią Bacterioides spp., Prevotella spp., Ruminococcus spp, a poza nimi w jelicie spotkać można jeszcze archeony i grzyby.

Funkcje mikrobioty:

  • utrzymuje szczelność bariery jelitowej;
  • odpowiada za regulowanie metabolizmu;
  • przeprowadza syntezę enzymów trawiennych, witamin i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych;
  • zapewnia ochronę przed rozwojem mikrobioty patogennej;
  • aktywizuje i wspiera dojrzewanie komórek odpornościowych.

Flora jelitowa jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego związanego z jelitami. Mikrobiom wspomaga regulację perystaltyki jelitowej, wytwarza witaminy z grupy B i K, a także substancje, które odpowiadają za regenerację przewodu pokarmowego.

Bakterie jelitowe wypierają z przewodu pokarmowego drobnoustroje patogenne, które trafiają do organizmu np. z pokarmami, płynami, w wyniku antybiotykoterapii lub innych niekorzystnych czynników.

Jaka dieta pomoże dbać o mikroflorę jelitową?

Bez zdrowej diety nie ma zdrowej mikrobioty. Nawet podawanie probiotyków nie sprawdzi się, jeśli nie będziesz dbać o mikroflorę jelitową. Dlatego w codziennej diecie powinny znaleźć się odpowiednie ilości warzyw i owoców. Zwracaj szczególną uwagę na produkty sezonowe, które powinny znaleźć się w codziennych posiłkach.

Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie?

Warto pamiętać także o przyprawach, a szczególnie tych o właściwościach przeciwzapalnych, jak np. żeń-szeń, kurkuma czy imbir. W diecie nie powinno także zabraknąć strączków, a ponadto produktów z dużą ilością polifenoli:

  • jagód;
  • borówek;
  • jeżyn;
  • orzechów;
  • oliwy z oliwek;
  • czerwonych winogron.

Polifenole korzystnie wpływają na skład drobnoustrojów jelitowych. Co więcej, skutecznie hamują działanie patogenów i pobudzają rozwój dobrych bakterii.

Jeśli nie chcesz rezygnować z mięsa to postaw na sprawdzone hodowle i nie przesadzaj z jego ilością. Najlepiej sprawdzi się drób i wołowina z wolnego wybiegu lub dziczyzna. Dietę uzupełnij o owoce morza i ryby, które są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Zdrowe tłuszcze znajdziesz w orzechach włoskich, nasionach lnu, oliwkach i awokado. Ponadto warto regularnie sięgać po fermentowane produkty, np. kiszoną kapustę, kombuchę, kiszone warzywa czy kefiry.

Jeśli zależy Ci na zdrowiu i dobrym samopoczuciu, to wykorzystaj powyższe wskazówki do sporządzenia smacznej i zdrowej diety. Możesz również skorzystać z pomocy dietetyka, który dopasuje produkty konkretnie do Ciebie. Dzięki temu zaczniesz jeść i żyć zdrowo!


Literatura:

  1. Singh R.K., Chang H.W., Yan D., Lee K.M., Ucmak D., Wong K., Abrouk M., Farahnik B., Nakamura M., Zhu T.H., et al.: Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health. J. Transl. Med. [2017]
  2. Staley C., Weingarden A.R., Khoruts A., Sadowsky M.J.: Interaction of gut microbiota with bile acid metabolism and its influence on disease states. Appl. Microbiol. Biotechnol. [2017]
  3. Shen W., Gaskins H.R., McIntosh M.K.: Influence of dietary fat on intestinal microbes, inflammation, barrier function and metabolic outcomes. J. Nutr. Biochem. [2014]
  4. Ostrowska L.: Wpływ mikrobioty jelitowej na zaburzenia metaboliczne i otyłość — punkt widzenia internisty i dietetyka. Gastroenterologia Kliniczna [2016, tom 8]