Nie od dzisiaj wiadomo, że jelita są dla człowieka drugim mózgiem. O ile często dbamy o „komputer pokładowy”, stosując specjalne diety, o tyle zapominamy, o wsparciu jelit. Jak je nakarmić, aby organizm funkcjonował prawidłowo i był zdrowy?
Najważniejsze informacje znajdziesz w poniższym artykule. Jeśli jednak zależy Ci na dostosowaniu diety do potrzeb Twojego organizmu, to z pomocą przychodzi dietetyk Bytom. Spersonalizowany jadłospis pomoże uporać się z problemami żołądkowymi, wzmocni odporność i zapewni lepsze samopoczucie. Żyj zdrowo!
Funkcje mikrobioty
Środowisko jelitowe jest bogate w mikroorganizmy, które stanowią mikrobiotę jelitową. Jeden gram treści jelitowej zawiera ok. 10 bilionów komórek bakteryjnych, które pochodzą z przewodu pokarmowego. Najliczniejsze grupy bakterii stanowią Bacterioides spp., Prevotella spp., Ruminococcus spp, a poza nimi w jelicie spotkać można jeszcze archeony i grzyby.
Funkcje mikrobioty:
- utrzymuje szczelność bariery jelitowej;
- odpowiada za regulowanie metabolizmu;
- przeprowadza syntezę enzymów trawiennych, witamin i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych;
- zapewnia ochronę przed rozwojem mikrobioty patogennej;
- aktywizuje i wspiera dojrzewanie komórek odpornościowych.
Flora jelitowa jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego związanego z jelitami. Mikrobiom wspomaga regulację perystaltyki jelitowej, wytwarza witaminy z grupy B i K, a także substancje, które odpowiadają za regenerację przewodu pokarmowego.
Bakterie jelitowe wypierają z przewodu pokarmowego drobnoustroje patogenne, które trafiają do organizmu np. z pokarmami, płynami, w wyniku antybiotykoterapii lub innych niekorzystnych czynników.
Jaka dieta pomoże dbać o mikroflorę jelitową?
Bez zdrowej diety nie ma zdrowej mikrobioty. Nawet podawanie probiotyków nie sprawdzi się, jeśli nie będziesz dbać o mikroflorę jelitową. Dlatego w codziennej diecie powinny znaleźć się odpowiednie ilości warzyw i owoców. Zwracaj szczególną uwagę na produkty sezonowe, które powinny znaleźć się w codziennych posiłkach.
Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie?
Warto pamiętać także o przyprawach, a szczególnie tych o właściwościach przeciwzapalnych, jak np. żeń-szeń, kurkuma czy imbir. W diecie nie powinno także zabraknąć strączków, a ponadto produktów z dużą ilością polifenoli:
- jagód;
- borówek;
- jeżyn;
- orzechów;
- oliwy z oliwek;
- czerwonych winogron.
Polifenole korzystnie wpływają na skład drobnoustrojów jelitowych. Co więcej, skutecznie hamują działanie patogenów i pobudzają rozwój dobrych bakterii.
Jeśli nie chcesz rezygnować z mięsa to postaw na sprawdzone hodowle i nie przesadzaj z jego ilością. Najlepiej sprawdzi się drób i wołowina z wolnego wybiegu lub dziczyzna. Dietę uzupełnij o owoce morza i ryby, które są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Zdrowe tłuszcze znajdziesz w orzechach włoskich, nasionach lnu, oliwkach i awokado. Ponadto warto regularnie sięgać po fermentowane produkty, np. kiszoną kapustę, kombuchę, kiszone warzywa czy kefiry.
Jeśli zależy Ci na zdrowiu i dobrym samopoczuciu, to wykorzystaj powyższe wskazówki do sporządzenia smacznej i zdrowej diety. Możesz również skorzystać z pomocy dietetyka, który dopasuje produkty konkretnie do Ciebie. Dzięki temu zaczniesz jeść i żyć zdrowo!
Literatura:
- Singh R.K., Chang H.W., Yan D., Lee K.M., Ucmak D., Wong K., Abrouk M., Farahnik B., Nakamura M., Zhu T.H., et al.: Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health. J. Transl. Med. [2017]
- Staley C., Weingarden A.R., Khoruts A., Sadowsky M.J.: Interaction of gut microbiota with bile acid metabolism and its influence on disease states. Appl. Microbiol. Biotechnol. [2017]
- Shen W., Gaskins H.R., McIntosh M.K.: Influence of dietary fat on intestinal microbes, inflammation, barrier function and metabolic outcomes. J. Nutr. Biochem. [2014]
- Ostrowska L.: Wpływ mikrobioty jelitowej na zaburzenia metaboliczne i otyłość — punkt widzenia internisty i dietetyka. Gastroenterologia Kliniczna [2016, tom 8]