Odpowiednie odżywianie jest kluczowe dla utrzymania zdrowia, a przede wszystkim dla wzmocnienia odporności. Właściwa dieta jest najlepszym sojusznikiem w walce z bakteriami i wirusami. Pomaga szybko uporać się z infekcją o różnym podłożu, ale przede wszystkim jest to niezwykle istotne w okresie naturalnego spadku odporności jesienno-zimową porą. Kluczem do prawidłowego odżywiania jest różnorodność. Spożywanie wyłącznie jednego produktu lub ich grupy, może okazać się niewystarczające. Co zatem jeść, aby wzmocnić swój układ immunologiczny?
Białko
Białko jest elementem budulcowym nie tylko tkanek i narządów, ale także komórek odpornościowych. Dieta uboga w białko może prowadzić do osłabienia organizmu i zmęczenia oraz do apatii. Łatwo przyswajalne oraz pełnowartościowe białko znajdziemy przede wszystkim w chudym mięsie (np. z piersi kurczaka i indyka), rybach, jajach, nabiale, orzechach, nasionach oraz w roślinach strączkowych (np. soczewica, groch, fasola, soja).
Witaminy i składniki mineralne
W procesie budowania odporności nie można zapominać o warzywach i owocach, które są bogatym źródłem wielu witamin (witamina C, witamina E, witamina A) oraz składników mineralnych (cynk, żelazo, selen). Stymulują one układ immunologiczny, mają działanie antyoksydacyjne i przeciwutleniające oraz regulują działanie hormonów. Wiele z nich działa przeciwzapalnie (czosnek, cebula, czerwona papryka, szpinak). Ponadto są doskonałym źródłem witaminy C (kapusta, papryka, brokuły, kalafior, porzeczki, truskawki), która zmniejsza podatność organizmu na zakażenia bakteryjne oraz wirusowe. To właśnie dlatego należy pamiętać, aby posiłki komponować tak, aby w każdym z nich były warzywa bądź owoce. Warto też zwrócić uwagę na to, aby spożywać sezonowe warzywa i owoce, ponieważ wtedy skorzystamy najbardziej z ich walorów odżywczych.
Woda
Kluczowe dla zdrowia ogólnego, a w tym dla funkcjonowania układu odpornościowego, jest picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia – najlepiej 30 ml na kg masy ciała. Woda rozpuszcza uboczne produkty przemiany materii oraz pomaga usunąć je z organizmu. Dobrze nawodniony organizm potrafi również skuteczniej zwalczać bakterie i wirusy.
Probiotyki i prebiotyki
Niewłaściwe odżywianie, stres, używki czy też przyjmowanie antybiotyków ma niszczycielski wpływ na florę bakteryjną jelit , co w efekcie osłabia naszą odporność. To właśnie dlatego tak ważne jest, aby spożywać pokarmy bogate w probiotyki (jogurt naturalny, kefir, kiszona kapusta, kiszone ogórki) oraz prebiotyki (czosnek, cebula, szparagi, banany).
Podsumowanie
Budowanie odporności organizmu to proces długotrwały, czasem trwający wiele miesięcy. Zdrowa dieta jest w tym niezwykle istotna, ale nie wolno zapominać również o regularnej aktywności fizycznej i odpowiedniej ilości snu. Jeżeli zastanawiasz się nad wprowadzeniem zmian w swoim jadłospisie, zalecamy konsultację z dobrym dietetykiem w Bytomiu Martą Włodarek-Wróbel.
Literatura:
- https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/diety/dieta-wzmacniajaca-odpornosc-zastrzyk-sil-w-walce-z-infekcja-aa-WWXR-H9Cq-ZNxs.html
- https://dietetycy.org.pl/wspomaganie-odpornosci-organizmu-dieta/